Kymmensormijärjestelmää opettelemassa

Helsingin kaupungin opetusviraston ala-asteen tietotekniikkatiimi testasi keväällä 2001 näppäimistön jakajan aikaisempaa mallia, Näppis-Fanttia, viidessä koulussa 78 jakajan avulla. Laite on ollut myös Puistolan yläasteen tekstinkäsittelyn opetuksen tukena. Ohessa opettajien kokemuksiaan näppäimistön jakajasta oppituntikäytössä.

Kokeilimme Näppis-Fantteja Puistolan yläasteen tekstinkäsittelyn opettelemisessa kahdeksannella luokalla. Oppilaat olivat jo opiskelleet kymmensormijärjestelmän, mutta he pitivät Fanttia  hyvänä keksintönä, joka on erinomainen missä tahansa kymmensormijärjestelmän opiskeluvaiheessa:

  • opiskelun alussa
  • välillä fantit voi ottaa pois opetuksesta ja
  • näppäimistön kertausvaiheessa.

Kokosimme Fantit itse ja totesimme, että Fantit ovat helpohkoja koota. Tietenkin, jos yksi Fantti olisi valmiiksi koottuna paketissa, niin se helpottaisi Fantin kokoamista itse.

Fantit soveltuvat hyvin missä tahansa näppäimistön opiskeluvaiheessa opiskelun apuvälineeksi.

Paula Suolanen FM, Puistolan yläaste

Näppis-Fantti oli helppo asentaa erilaisiin näppäimistöihin.  Fantit poistettiin aina käytön jälkeen. Asentaminen ja poistaminen tapahtuu nopeammin kuin kone käynnistyy tai sammuu ja sen pysyvät myös oppilaat tekemään pienen opettamisen jälkeen. Luokilla, joiden oppilaat käyttivät sujuvasti kahta kättä ja 4-10 sormea, ei Näppis-Fantista tuntunut olevan juurikaan hyötyä. Sen sijaan vähän tietokonetta käyttäneillä luokilla 1-2 Näppis-Fantti auttoi selvästi kahden käden käyttöönottoa. Myös ne oppilaat, joilla ei ollut Näppis-Fanttia kiinnittivät asiaan huomiota ja ottivat vasemman käden tehokkaampaan käyttöön.

Ville Teittinen, Käpylän ala-aste